Hibiskus – čaj egipatskih faraona
Biljka hibiskus ima vise sinonima, a neki od njih su kineska ruža ili afrička malva. Navodno ih ima od 130 do 150 vrsta, a mogu biti divlji i kultivirani, jednogodišnji i višegodišnji, pa od svjetlo rozog do tamno crvenog.
Bilo da je manjeg ili normalnog rasta koji seže do 2, 5 m, njegov izgled je uvijek elegantan. Hibiskus spada u najljepše i najegzotičnije cvjetove tropskih zemalja. On je vjerojatno najsvestranija biljna vrsta na planeti.
Mnogi vrtovi i dnevne sobe u Aziji su ispunjeni cvjetovima hibiskusa. U Kini je poznat kao kineska ruža i ima sinonim bogatstva, dok je u Maleziji dobio epitet nacionalnog cvjeta.
U Egiptu je hibiskus već poznat stoljećima kao nacionalno piće i kao biljka koja liječi mnoge bolesti zbog visokog postotka vitamina i organske kiseline. Pije se kao osvježavajući napitak u vrućim ljetnim danima, bilo da je hladan ili topao. Prema nekim podacima čaj od hibiskusa bio je omiljeno piće egipatskih farona. On je bio pratitelj svih većih proslava gdje se posluživao kao zdravica.
Čaj od hibiskusa je bio i omiljeno piće Kleopatre, koja ga je koristila za dušu i tijelo. Čak je od njega pripremala i balzam za tijelo, kojim je dobila lijepu crvenkastu. Spomenuta je boja u ondašnja vremena bila pojam ženske ljepote.
Od većine popularnih biljnih čajeva razlikuje se prepoznatljivom crvenom bojom, kiselkastim okusom i velikom količinom vitamina C. Bogat je flavonoidima i njegova je uloga u oporavku organizma velika. Nameće se intenzivnom aromom i potiče budnost.
Osim toga u sebi sadrži između 7,5 posto i 9,5 posto željeza, te 13 aminokiselina od kojih je 6 iznimno važnih za čovjekov organizam. Zbog velike prisutnosti flavonoida čaj hibiskusa pomaže u:
detoksikaciji organizma
ubrzavanju metabolizma
poboljšanju općeg stanja organizma
snižavanju krvnog tlaka
djeluje kao diuretik
poboljšavanju rada štitnjače
zaštiti jetre od otrova
izuzetno je dobar kod ljudi koji imaju bubrežna oboljenja
podizanju imuniteta zbog visoke količine C vitamina
Mnogi stručnjaci preporučuju njegovu konzumaciju u vrućim ljetnim danima, jer osvježava organizam svojim kiselkastim okusom koji nam dolazi iz limunske kiseline. Ona je zastupljena u čaju od hibiskusa.
Za pripremu ovog biljnog čaja od hibiskusa treba vam prokuhana voda od 100 stupnjeva koju prelijemo preko listića hibiskusa i pustimo da odstoji između 3 – 5 minuta.
Recenzije
Još nema recenzija.