Trputac – čuvar vašeg zdravlja
Trputac ( Plantago Lanceolata) ili bokvica, kako često nazivaju ovu izuzetno ljekovitu livadsku biljku, najčešće ćete naći uz rubove puteva, gdje uz utabane poljske stazice najljepše razvija svoje duge, elegantne listove.
Trputac ili bokvica je prastari, omiljeni i u minulim stoljećima višestruko dokazan lijek u pučkoj medicini.
Već dugo koristi se i u službenoj, znanstvenoj medicini gdje ima široku primjenu.
Kod posjekotina prva pomoć na selu, uvijek je bio sok ili list bokvice. To su znali i mladi i stari.
Porezano mjesto tretirano bokvicom ne krvari, ne inficira se i brzo zacjeljuje.
“Trputac i sok od trpuca zatvara ranu kao da je šijete zlatnim koncem” pisao je Kneipp, misleći pritom da kao što zlato ne zarđa, tako se ni rana ne inficira.
Odavno je sok od trpuca izazivao pažnju zbog činjenice da se ne kvari bez ikakvog dodatka sredstava za konzerviranje.Godine 1958 znanstveno je dokazano da je uzrok postojanosti soka od trpuca jaka antibakterijska snaga bokvice (trputca).
Opran list se nanosi direktno na ranu ili se istisne sok kojim se premaže rana.
Osim dokazanog antibiotskog djelovanja, trputac sadrži sluzi i kremičnu kiselinu što ga čini lijekom br.1 za kašalj i iskašljavanje.
“Sokom od trpuca postigao sam velike uspjehe u liječenju kašlja”, piše Kneipp.
Čaj od trpuca
List trpuca koristi se kod brojnih unutarnjih tegoba s izvanrednim učinkom, za “rane koje ne krvare, ali su često mnogo opasnije” (Kneipp). Kad bi makar što više ljudi skupljalo listove bokvice i pilo sok ili čaj, bilo bi mnogo manje bolesti čiji uzrok leži u nečistoj krvi, savjetuje Kneipp.
U tu svrhu pije se čaj koji se može spremiti od suhih ili od svježih listova, uobičajenim postupkom: 1-2 žlice sjeckanog bilja prelije se s dva decilitra vrele vode i ostavi poklopljeno stajati oko 10 minuta, nakon čega se procijedi i pije mlako.
U nijedan čaj koji koristimo kao lijek nikada ne smijemo stavljati šećer, pogotovo ne surogate kao što je umjetni šećer. Čaj je najbolje piti bez ikakvih dodataka, a ako netko baš želi popraviti okus čaja, dozvoljeno je staviti malo meda.
Listove trpuca možete jesti sirove i miješati ih sa salatom, za proljetno čišćenje organizma.
Recenzije
Još nema recenzija.